Rabu, 11 Mei 2011

BAB: ILMU hadith no.51

عَنِ ابْنِ عُمَرَ ، عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، قَالَ : إِنَّ مِنَ الشَّجَرِ شَجَرَةً لَا يَسْقُطُ وَرَقُهَا وَإِنَّهَا مَثَلُ الْمُسْلِمِ، حَدِّثُونِي مَا هِيَ ؟ قَالَ : فَوَقَعَ النَّاسُ فِي شَجَرِ الْبَوَادِي ، قَالَ عَبْدُ اللَّهِ : فَوَقَعَ فِي نَفْسِي أَنَّهَا النَّخْلَةُ فَاسْتَحْيَيْتُ ، ثُمَّ قَالُوا : حَدِّثْنَا مَا هِيَ يَا رَسُولَ اللَّهِ ؟ قَالَ : هِيَ النَّخْلَةُDaripada Ibnu Umar RA, katanya: Rasulullah sollallahu alaihi wasallam bersabda:

(( Di antara pokok-pokok yang tumbuh, terdapat satu pokok yang daunnya tidak akan gugur, dan pokok itu adalah perumpamaan bagi orang Muslim. Terangkanlah kepada aku, pokok apakah itu? ))

Orang yang hadir ketika waktu itu lalu meneka-neka bahawa pokok tersebut adalah pokok yang hidup dalam hutan tebal. Aku pula (Ibnu Umar) merasakan bahawa pokok yang dimaksudkan adalah pokok kurma. Tetapi aku malu untuk menyuarakan jawapanku. (kerana di kalangan mereka yang hadir ketika itu, Ibnu Umar adalah yang paling muda)

Kemudia mereka berkata: Wahai Rasulullah, khabarkanlah kepada kami pokok apakah itu? Jawab nabi sollallahu alaihi wasallam:

(( Pokok kurma ))


Tiada ulasan:

Catat Komen